Wieprzowina

Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina to ulubione mięso Chin! Tradycyjne receptury pozwalają na stworzenie aromatycznych potrawek, które dla polskiego podniebienia wydają się nietypowe. Warto ich spróbować! Wesprzemy dzięki temu skup trzody chlewnej w naszym kraju ; )

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
Warzywa: 1 cebula, 1 papryczka chilli, 2 ząbki czosnku, niewielki kawałek imbiru ok 2-3 cm
Sos: 3 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu

Przygotowanie: Pokrój mięso na cienkie plasterki i drobno posiekaj warzywa. Wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu. Podsmaż mięso na patelni tak by było przysmażone z każdej strony (jeśli nie masz teflonowej dodaj łyżeczkę oleju sezamowego lub oliwy z oliwek). Zdejmij mięso z patelni i daj na patelnię warzywa, które smaż około 5 minut aż cebula będzie szklista. Dodaj mięso i sos, gotuj ciągle mieszając kilka minut aż potrawa zgęstnieje. Danie podawaj z ryżem lub makaronem sojowym.

Wieprzowina
Wieprzowina

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *