Tofu - wildtofu.pl

Tofu – właściwości, zastosowanie w kuchni i wpływ na zdrowie

Tofu stanowi idealne zastępstwo dla mięs. Dzieje się tak, ponieważ jest ono bogatym źródłem białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dodatkowo, ser tofu posiada jeszcze wiele innych bardzo cennych właściwości i składników.

Czym dokładnie jest tofu? Jak smakuje i w jaki sposób je przyrządzać?

Skąd pochodzi tofu?

Tofu pojawiło się w Japonii w około 1100 roku. Jednak w późniejszym czasie stało się ono popularne we wszystkich częściach Azji. Do lat ’70 XX wieku tofu było znane głównie wśród osób pochodzących z krajów azjatyckich. Wtedy to zaczęto je stosować również w kuchni amerykańskiej. Aktualnie tofu jest znane w wielu kręgach i cieszy się niezwykłą popularnością zwłaszcza u wegan czy wegetarian.

Tofu – co to jest?

Tofu, chociaż spotkać można się również z nazwami dofu oraz doufu, to ser powstały z mleka sojowego. Mleko to poddaje się specjalnemu procesowi zwanemu procesem koagulacji.

Proces ten zachodzi po dodaniu soku z cytryny, chlorku magnezu, chlorku wapnia lub siarczku magnezu. Powstałą masę należy później dokładnie odsączyć, co zaskutkuje powstaniem serka tofu.

Tofu - wildtofu.pl
Jakie składniki odżywcze znajdziemy w tofu? Jaki jest jego wpływ na nasz organizm?

Co zawiera tofu?

Tofu jest bogatym źródłem białka. W 100 gramach sera tofu zawarte jest aż 8 gram białka.

Tofu zawiera również mnóstwo witamin i minerałów, do których należą:

  • witamina C,
  • witamina A,
  • witamina K,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • tiamina,
  • niacyna,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Ponadto, w tofu znajdziemy również błonnik oraz tłuszcze nienasycone, a także izoflawony.

Czy tofu chroni przed nowotworami?

Tofu zawiera jeszcze jeden bardzo istotny dla naszego zdrowia składnik, o którym mówi się zdecydowanie za mało. Są to izoflawony. Zmniejszają one odczuwanie skutków ubocznych menopauzy i zmniejszają ryzyko powstawania zmarszczek. Jednak ich działanie nie ogranicza się wyłącznie do urody kobiet.

Izoflawony zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów. Efekt ten zauważono, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Kobiety z krajów azjatyckich, gdzie soja ma swoje stałe miejsce w jadłospisie, o wiele rzadziej chorują na raka piersi. Mężczyźni natomiast są mniej narażeni na powstanie nowotworu prostaty.

Dodatkowo, u osób regularnie spożywających soję, w tym tofu, ryzyko nawrotu choroby nowotworowej jest zdecydowanie mniejsze.

Dokładne informacje na temat wpływu soi na nowotwory znajdziecie tutaj.

Jak tofu wpływa na układ krążenia?

Białko zawarte w tofu wpływa na poziom cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi. Poziom, tak zwanego, złego cholesterolu ulega obniżeniu. Ma to miejsce dzięki obecnym w soi fitoestrogenom. Powyższy wpływ tofu na nasz organizm sprawia, że nasze serce oraz cały układ krwionośny mają pomoc w prawidłowym jego funkcjonowaniu.

Tofu - wildtofu.pl
Jaki smak ma tofu i z czym je jeść?

Jakie są rodzaje tofu i do czego pasują?

To do jakich potraw zostanie użyte tofu oraz w jaki sposób zależy od rodzaju sera.

Możemy wyróżnić następujące rodzaje sera tofu:

  • tofu naturalne, zwane również tofu świeżym,
  • tofu wędzone,
  • tofu marynowane,
  • tofu jedwabiste, znane również jako silken tofu,
  • tofu z dodatkami.

Tofu naturalne jest bardzo wszechstronną formą tego sera. Sprawdzi się idealnie jako składnik obiadów, sałatek, a nawet deserów.

Tofu wędzone posiada charakterystyczny, delikatnie słonawy posmak oraz aromat wędzenia. Nadaje się do zup, kasz, zapiekanek, past i pasztetów.

Tofu marynowane smakuje podobnie do mięsa i dzięki temu stanowi ich najlepszy substytut.

Tofu jedwabiste jest bardzo delikatne i ma skłonność do rozpadania się. Nadaje się przez to do deserów, past czy sosów.

Tofu z dodatkami to zamiennik nabiału. Do sera tofu najczęściej dodaje się zioła, czosnek i papryczkę chilli.

Jaki smak ma tofu?

Tofu naturalne nie posiada żadnego smaku. Zyskuje go dopiero po dodaniu ziół i przypraw bądź po jego zamarynowaniu lub uwędzeniu. Można powiedzieć, że tofu przejmuje smak i zapach składników, z którymi jest przyrządzany.

Jak doprawiać tofu?

Tofu jest bardzo uniwersalne, a o przyprawach do nich dodanych decydują nasze gusta kulinarne i fantazja. Jednak najlepiej ser tofu komponuje się jako dodatek do pikantnych czy aromatycznych potraw zawierających imbir oraz pastę z tamaryndowca.

Nie oznacza to jednak, że nie może on stanowić potrawy sam w sobie. Wyciśnięty i zamarynowany ser tofu może stanowić bardzo ciekawe danie. Szczególnie po upieczeniu lub usmażeniu.

Tofu - wildtofu.pl
Jakie dania i potrawy można przygotować z tofu?

Co można przyrządzić z tofu?

Tofu mające wiele zastosowań stwarza wiele możliwości do wykorzystania go w kuchni.

Do najpopularniejszych potraw wykonywanych z tofu zaliczyć można dania takie jak:

  • tofucznica – stanowi zamiennik dla jajecznicy, dobrze przygotowana w smaku jest nie do odróżnienia od prawdziwej jajecznicy,
  • tofurnik – sernik, w którym zamiast sera krowiego używane jest tofu, można spotkać tradycyjny sernik wykonany tym sposobem, jak i sernik na zimno, najlepszy do tofurnika jest silken tofu,
  • miso – shiru – w tym wypadku tofu stanowi dodatek i uzupełnienie dla zupy będącej wywarem z ryb i wodorostów,
  • curry – tofu idealnie wkomponowuje się w całość tej dość pikantnej i aromatycznej potrawy,
  • klopsiki z tofu – zgniecione bądź zmielone tofu mieszane jest z przyprawami, z których formowane są kulki, a następnie smażone bądź pieczone.

Czy tylko my zrobiliśmy się głodni?

Kto powinien jeść tofu?

Z uwagi na dużą zawartość białka, tofu polecane jest osobom unikającym jedzenia mięs oraz dzieciom, ze względu na łatwe zamaskowanie tego sera w potrawie.

Niestety, tofu spożywane w zbyt dużych ilościach może zakłócić prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a ponadto, ze względu na zawartość fitoestrogenów nie jest ono polecane przyszłym mamom.

Jeśli jednak zachowamy umiar, to jedzenie tofu wyjdzie nam jedynie na dobre.

W końcu nie od dziś wiadomo, że wszystko co w nadmiarze – szkodzi.

Jeśli zastanawiacie się jakie jeszcze potrawy można przygotować z użyciem tofu zerknijcie na wideo:

Czy próbowaliście kiedyś tofu? A może jesteście jego fanami?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *