ostropest plamisty - wildtofu.pl

Ostropest plamisty – zastosowanie i właściwości

Rośliny to jedna z największych skarbnic natury, która zdaje się nie mieć dna. Ciągle poznajemy nowe rośliny bądź nowe właściwości roślin znanych od wielu pokoleń. Kolejną z nich jest ostropest plamisty, który cieszy się uznaniem głównie ze względu na wspomaganie pracy wątroby.

Jednak jego działanie to zdecydowanie coś więcej niż jedynie wspieranie tego organu.

Jakie są właściwości ostropestu i w jaki sposób ją spożywać?

Czytajcie dalej.

Czym jest ostropest plamisty?

Na ostropest plamisty można natknąć się pod kilkoma nazwami. Nazwa łacińska tej rośliny to Silybum marianum. Inne popularnie oraz potocznie stosowane nazewnictwo to mleczny oset, dziki karczoch czy pstrok. Z powodu swoich rozmiarów (ostropest osiąga wysokość nawet do 2 metrów) bywa też nazywany ostem okazałym.

Ostropest plamisty jest jedną z roślin, które udało się ludziom oswoić. Z rośliny całkiem dzikiej i traktowanej jako chwast, ostropest stał się chętnie uprawianą rośliną o prozdrowotnych właściwościach. Nie oznacza to jednak, że można go spotkać wyłącznie na celowych uprawach. Na ostropest bez trudu natkniemy się na łąkach, nieużytkach czy przy drogach.

Ostropest plamisty jest rośliną jadalną. Można spożywać nie tylko jego nasiona, ale również liście, które są bardzo charakterystyczne. Ich znakiem rozpoznawczym są nierówne, białe plamy.

Skąd pochodzi ostropest?

Ostropest plamisty ma swoje korzenie w Europie. Roślina ta została przypadkowo rozpowszechniona na cały świat, dzięki czemu możemy spotkać ją na niemal każdym kontynencie. Jednak najbardziej roślina ta zaaklimatyzowała się w ciepłych klimatach. Z tego powodu jego główne obszary występowania to państwa takie jak Egipt, Turcja, Hiszpania, Francja, Włochy, Pakistan czy Indie.

ostropest plamisty - wildtofu.pl
Jaki jest skład ostropestu plamistego? Skąd bierze się jego cudowne działanie?

Co znajduje się w ostropeście?

Jak już wspomnieliśmy, ostropest plamisty to roślina o właściwościach prozdrowotnych. Pozytywny wpływ tej rośliny na nasze zdrowie wynika z obecności takich substancji jak:

  • sylimaryna,
  • fitosterole,
  • flawonoidy,
  • garbniki,
  • białka,
  • histamina,
  • witamina C,
  • witamina K,
  • cukry,
  • sole mineralne.

Z pośród wszystkich tych substancji największą rolę odgrywa sylimaryna. Jednocześnie znajduje się jej najwięcej w ostropeście. Sylimaryna to nazwa stosowana dla substancji będącej mieszaniną wielu różnych związków, do których zaliczamy między innymi sylbiny, sylidianiny oraz sylandriny.

Właściwości ostropestu plamistego

Ostropest plamisty posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Ziarna ostropestu oraz produkty z niego wytwarzane wspierają wątrobę, regenerują ją oraz poprawiają jej pracę i wspomagają oczyszczanie z toksyn. Jednak oset mleczny ma zdecydowanie więcej pozytywnych właściwości.

Sprawia on, że wątroba jest chroniona przed szkodliwym działaniem toksyn. To właśnie sylimaryna, czyli substancja pozyskiwana z ostropestu jest jedyną skuteczną odtrutką po spożyciu muchomora sromotnikowego. Ostropest wspomaga także proces leczenia wirusowego zapalenia wątroby typu A, B oraz C, a nawet służą pomocą w leczeniu marskości tego organu.

Ponadto, ostropest plamisty ma również działanie antynowotworowe, przeciwstarzeniowe, regulujące pracę śledziony, nerek oraz pęcherzyka żółciowego. Oset mleczny pomaga w walce z problemami ze strony układu trawiennego, a także wzmacnia naczynia krwionośne czy reguluje poziom cholesterolu i hormonów.

Zastosowanie kulinarne ostropestu

W kulinariach ostropest możemy stosować w postaci nasion, oleju czy herbat i naparów ziołowych. Ziarna możemy dodawać do jogurtów, musli, sałatek, a nawet jako dodatek do zup i dań obiadowych.

Wszechstronność ziaren ostropestu wynika z tego, że są one pozbawione smaku i przejmują aromat potraw.

Jeśli chcemy wykonać herbatę z nasion ostu to należy wsypać 2 łyżeczki zmielonych ziaren do szklanki, a następnie zalać je gorącą wodą i pozostawić na około 10 minut, aby całość rzeczywiście zdążyła się zaparzyć. Nasiona, które pozostały na dnie szklanki również możemy spożyć.

ostropest plamisty - wildtofu.pl
Gdzie i w jakiej cenie możemy kupić ostropest?

Zastosowanie ostropestu w medycynie i przemyśle farmaceutycznym

Ostropest to nie tylko ciekawy dodatek w kulinariach, ale też, a może przede wszystkim, roślina, z której produkowane są leki oraz suplementy diety w postaci kapsułek, tabletek czy wyciągów i ekstraktów roślinnych. Najczęściej są to specyfiki mające pomóc w regeneracji wątroby.

Jednak nie sięgajmy po nie na własną rękę. Zanim zaczniemy stosować lek bądź suplement diety z ostem mlecznym skonsultujmy się z lekarzem.

W jakich dawkach można jeść ostropest?

Bezpieczną dawką dla osoby dorosłej jest spożycie maksymalnie dwóch łyżeczek zmielonych nasion. Przekroczenie tej dawki może spowodować nieprzyjemne skutki uboczne, takie jak reakcje alergiczne, nudności, wymioty, biegunkę.

Czy ostropest plamisty można uprawiać?

Ostropest plamisty, jak już mówiliśmy, jest rośliną, która z całkowicie dzikiej formy przeszła do rośliny uprawianej celowo. Oset mleczny nie jest rośliną wymagającą, jednak najlepiej czuje się on w warunkach, gdzie dominują promienie słoneczne. Roślinę tę cechuje wysoka odporność na warunki pogodowe i glebowe. Niestety, jakość gleby oraz pogoda mogą znaleźć odzwierciedlenie w ilości zebranego plonu.

W naszym klimacie wydajność rośliny może wynosić nawet 3,5 tony na hektar. Największe skupisko plantacji ostropestu w Polsce znajdziemy w Wielkopolsce oraz na Kujawach, Lubelszczyźnie i Żuławach.

Przeciwwskazania do spożywania ostropestu plamistego

Z korzystania z ostropestu i produktów stworzonych na jego bazie powinny zrezygnować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Jednak jeśli jesteśmy zainteresowane spożywaniem tej rośliny to przed podjęciem powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Oset mleczny nie powinien być spożywany także przez dzieci poniżej 12 roku życia oraz kobiety zażywające tabletki antykoncepcyjne, ponieważ ostropest osłabia ich działanie.

Jeśli zainteresował Was temat dotyczący ostropestu plamistego to po więcej wartościowych informacji udajcie się na stronę parabara.pl/ostropest-plamisty. Oprócz poszerzenia swojej wiedzy o tej roślinie znajdziecie tam także szczegółowe informacje o produktach tworzonych z ostu mlecznego.

Producenci i ceny

Nasiona ostropestu oraz produkty zawierające w składzie tę roślinę oferują firmy takie jak Bio Food, Dary Natury, Intenson, Malwa, MyVita, Natur Planet, Naturalnie Zdrowe, Olvita, Targroch czy Vivio. Koszt zależny jest od rodzaju produktu oraz jego gramatury, dla przykładu cena za 1kg nasion ostropestu waha się od około 8 do 18 złotych.

Proces parzenia herbaty z ostropestu plamistego możecie zobaczyć na poniższym filmiku:

Czy korzystacie z dobrodziejstw ostropestu?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *