komosa ryżowa - wildtofu.pl

Quinoa – czym jest i jakie właściwości posiada komosa ryżowa?

Ziemniaki, chociaż niezwykle popularne to nie są jedynym pożywieniem mogącym stanowić dodatek czy podstawę potraw. Coraz częściej są one zastępowane przez kasze i inne rośliny równie uniwersalne, jeśli chodzi o ich zastosowanie. Zdarza się, że zamiennik jaki odnaleźliśmy może okazać się nawet lepszy.

Jedną z roślin, która dostarcza nam nasion będących godnymi, a pod niektórymi względami nawet lepszymi zamiennikami kasz czy ziemniaków jest komosa ryżowa. Należącą do pseudozbóż roślinę cechują właściwości oraz bogactwo witamin i minerałów.

Czym jest komosa ryżowa znana również pod nazwą quinoa? Jakie są jej właściwości i zastosowanie?

Czytajcie dalej.

Czym jest komosa ryżowa?

Komosa ryżowa, której inna nazwa to quinoa swoje początki miała 5 000 lat temu na terenach współczesnego Chile, Peru oraz Boliwii. Dużą popularnością cieszyła się u Inków, którzy uznawali komosę za matkę wszystkich zbóż.

Niech nie zmyli Was jednak ta nazwa. Komosa ryżowa, tak samo jak amarantus czy gryka uznawane są za pseudozboża. Pseudozboża to termin jakim określa się rośliny potrafiące wytworzyć ziarna bogate w skrobię, jednak nie zaliczane do grupy prawdziwych zbóż.

W przypadku komosy ryżowej nie tylko nasiona nadają się do spożycia, ale również liście.

Jaki jest smak komosy ryżowej?

Quinoa jest neutralna smakowo. Jednak podobnie do samego ryżu ma ona tendencję do przejmowania smaku towarzyszących jej potraw i przypraw. Występuje jedna różnica, ponieważ pomimo swojej neutralności możemy wyczuć momentami lekko orzechową nutę.

Co zawiera quinoa?

Komosa ryżowa zawiera około 3 gramów błonnika w 100 gramach produktu. W quinoi znajdziemy również:

  • 4 g białka,
  • 0,1 mg tiaminy,
  • 0,11 mg ryboflawiny,
  • 0,4 mg niacyny,
  • 0,12 mg witaminy B6,
  • 0,6 mg witaminy E,
  • około 40 μg witaminy B9,
  • około 20 mg wapnia,
  • 1,5 mg żelaza,
  • 64 mg magnezu,
  • 150 mg fosforu,
  • 170 mg potasu,
  • 7 mg sodu,
  • 1 mg cynku.

Quinoa jest również skutecznym i godnym polecenia przeciwutleniaczem. Właściwość ta sprawia, że komosa ryżowa spowalnia procesy starzenia się.

Jednak jakie jeszcze właściwości posiada quinoa?

Zobaczmy.

Właściwości komosy ryżowej

Quinoa regularnie jedzona wspomoże organizm w spalaniu tkanki tłuszczowej, a także pomoże przy rozrastaniu się i zwiększaniu tkanki mięśniowej. Z tego względu dość często gości ona na stołach osób trudniących się kulturystyką.

Duża zawartość aminokwasów, których nie jesteśmy w stanie samodzielnie wytworzyć sprawia, że komosa ryżowa stanowi dobre i wartościowe źródło pożywienia dla wegan, wegetarian oraz dzieci. Ponadto, jeden z obecnych w komosie aminokwasów zwany lizyną wykazuje działanie antynowotworowe.

Komosa ryżowa nie zawiera glutenu. Może być więc bez żadnych wątpliwości spożywania przez osoby nietolerujące glutenu. Quinoę charakteryzuje również niski indeks glikemiczny, co z pewnością ucieszy osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność.

Znajdujące się w quinoi minerały oraz witaminy z grupy B sprawiają, że komosa ma pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy i krwionośny. Quinoa wykazuje również działanie przeciwmiażdżycowe oraz przeciwstarzeniowe, a wapń w niej zawarty cechuje się łatwiejszą i większą wchłanialnością niż ten obecny w mleku. Więcej informacji dotyczących właściwości komosy ryżowej możecie znaleźć tutaj.

Quinoa – zastosowanie

Komosa ryżowa znalazła zastosowanie w kulinariach zarówno w daniach na słono, jak i na słodko. Również temperatura podania quinoi nie ma większego znaczenia, ponieważ dania z nią mogą być podawane na gorąco i na zimno.

W potrawach słonych, komosa ryżowa z powodzeniem może zastąpić kasze, makarony czy ziemniaki. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup i gulaszy, a także jako zamiennik ryżu przy risotto.

Kiełki z komosy ryżowej stanowią dobry dodatek do sałatek, surówek i kanapek, który skutecznie urozmaici tradycyjne poniekąd potrawy i nada im charakteru i nowego aromatu.

Prażone nasiona komosy można stosować jako posypkę do jogurtów, mleka czy muesli. Komosa ryżowa odnajdzie się również w roli bazy kaszek dla dzieci czy koktajli, zarówno owocowych, jak i warzywnych.

Jak gotować komosę ryżową?

Na samym początku należy wspomnieć o tym, że nasiona komosy ryżowej pokrywa naturalna otoczka o gorzkawym smaku. Otoczkę tę tworzy substancja zwana saponiną.

Jeśli chcemy pozbyć się skutecznie goryczy, przed ugotowaniem quinoi musimy ją dokładnie wypłukać. W tym celu najlepszym wyjściem jest umieszczenie nasion komosy w sicie i płukanie ich pod bieżącą wodą przy jednoczesnym mieszaniu ziaren.

Gdy chcemy wydobyć z nasion quinoi ich charakterystyczny, lekko orzechowy aromat musimy pozostawić nasiona do wyschnięcia, a następnie podsmażać je przez kilka minut na suchej patelni.

Następnie komosę wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą. Ilość wody powinna być dwukrotnie większa od ilości nasion. Całość należy doprowadzić do wrzenia, a potem gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez około kwadrans. Wchłonięcie całej wody przez nasiona będzie najlepszym wyznacznikiem końca czasu gotowania.

komosa ryżowa - wildtofu.pl
Jakie właściwości ma komosa ryżowa? Ile kosztuje quinoa?

Jak przechowywać komosę ryżową?

Quinoę należy przechowywać zamkniętą w szczelnym opakowaniu, w chłodnym i zacienionym miejscu. Idealna do tego celu będzie więc lodówka. W takich warunkach będziemy mogli przechować ją przez okres wynoszący nawet sześć miesięcy.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania komosy ryżowej?

Jako, że quinoę zalicza się do rodziny roślin szarłatowatych, podobnie z resztą jak szpinak czy amarantus, zawiera ona szczawiany. Z tego względu spożywania komosy ryżowej powinny wystrzegać się osoby cierpiące na kamicę nerkową lub kamicę woreczka żółciowego. Ponadto, ostrożność powinni zachować również alergicy.

Producenci

Do firm w ofercie, których znajdziemy komosę ryżową należą Allnutrition, Bio Planet, BioLife, Denver Food, Diet Food, Horeca, Intenson, MyVita, Olvita, Pięć przemian, Sante, Symbio, Targroch czy Vivio.

Ceny

Ceny komosy ryżowej wahają się od około 12 do 30 złotych za kilogram quinoi. Jej koszt będzie różnił się w zależności od rodzaju komosy oraz uprawy z jakiej pochodzi. Produkty ekologiczne są zazwyczaj droższe, ale i zdrowsze.

Zobaczcie w jaki sposób możemy wykonać sałatkę z komosy ryżowej:

Czy mieliście okazję spróbować quinoi? Zasmakowała Wam?

Dajcie znać w komentarzach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *