Pasta z Cieciorki

Eksperymentując z dietą wegańską po raz kolejny, musiałam odstawić kilka produktów, które zazwyczaj były u mnie na porządku dziennym tj. masło, ser czy mleko. Szukając zamienników, zaczęłam produkować różne pasty na chleb, np. takie oto pomarańczowe mazidło z cieciorki.

  • 1 szk cieciorki
  • 1/3 puszki pomidorów z puszki
  • 1/2 soku z żywej cytryny
  • 1/3 szk oleju
  • 1 ząbek rozgniecionego czosnku
  • sól, pieprz do smaku
1. Cieciorkę zostaw namoczoną przez noc.
2. Odcedź i gotuj przez ok. godzinę w świeżej wodzie.
3. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę.
4. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodaj więcej pomidorów z puszki, ewentualnie wody.
5.Jak dla mnie pycha!

6 comments:

  1. jestem fanką hummusu więc na pewno mi posmakuje:) spróbuję jutro!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie spróbować Twojej wersji z pomidorkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marek14.2.12

    To jest świetne!
    Nigdy nie pomyslałbym żeby wymieszać humus z pomidorami.

    OdpowiedzUsuń
  4. osobiscie bym polecila omijanie pomidorow z puszki,) http://www.buzzle.com/articles/are-canned-tomatoes-bad-for-you.html

    OdpowiedzUsuń
  5. maybe sundried tomatoes would be better alternative? or just fresh..

    OdpowiedzUsuń

 

Google+ Badge

Top blogi

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów